Blog
Migrate Joomla! 1.0 (including VirtueMart) to Joomla! 1.5 PDF Print E-mail

Migrate Joomla! 1.0 (including VirtueMart) to Joomla! 1.5

Why migrate instead of update?

  • Joomla 1.5 uses UTF-8 for table collations, Joomla! 1.0 usually did not
  • Links (especially SEF Links) have changed, so it's necessary to track legacy backlinks
  • Database table structure has changed in many ways, so a simple update via SQL is not possible

Basic Steps for the Migration

  • Upgrade to VirtueMart 1.1 (while you're still on VirtueMart 1.0, because VirtueMart 1.0 is NOT compatible with Joomla! 1.5)
  • Let the "Migrator" Component generate an SQL dump of your Joomla! 1.0 tables
  • Do a base Joomla! 1.5 install
  • At the Migration Step, either upload via FTP or HTTP
  • Run the Migration Wizard and finish Installation
  • Copy your VirtueMart tables to the new Joomla! 1.5 Database
  • Copy your VirtueMart files to the new J! 1.5 Site (for example, using eXtplorer)

Read more...
 
Gantry Custom Template PDF Print E-mail

gantryMengikut pendapat yang telah dikaji dengan teliti oleh ruangan baru di "Joomla Community Magazine" (http://magazine.joomla.org/), isu yang telah lama menyelubungi Joomla Web Developer dalam kemudahan membuat customized template design.

Di antara highlight yang diberikan adalah menggunakan cara berikut:

- Artisteer
- JoomlaBamboo
- RocketTheme-Gantry
- YouJoomla

Read more...
 
Berhati-hati dengan Penipuan Emel PDF Print E-mail

phishing-emailPenggunaan utama berinternet disamping melayari laman-laman web tertentu adalah berkomunikasi menggunakan emel. Servis 3 emel gergasi percuma yang selalu digunakan adalah Yahoo Mail, Hotmail atau Gmail. Malah ada mereka yang memiliki ketiga-tiga akaun berkenaan dan lebih untuk tujuan tertentu.

 

Read more...
 
IE guna Google Chrome? PDF Print E-mail

best-browser Pertandingan Browser

Suatu ketika dulu sekitar tahun 1997, Netscape telah mengambil tempat yang setanding malah lebih dari Internet Explorer, IE. Sekarang, tahun 2009, kita lihat pertandingan sengit diantara IE, Google Chrome, Firefox dan Safari. Masing-masing boleh mengatakan atau menunjukkan kehebatan tersendiri. Tetapi ini tidak dapat dinafikan oleh pengalaman sendiri menggunakannya walau apa pun statistik yang diketengahkan.

 

Read more...
 
Kelebihan dah Kekurangan : Web vs Blog PDF Print E-mail

Pro & Cons : Web vs Blog

 
 itadelight.jpg VS
 blogpspot.jpg
 ?    ?

Read more...
 
Teknik Mudah Cantikkan Gambar Produk PDF Print E-mail

choco_chip_cookie

Sebelum gambar produk anda dicantikkan dengan PICASA, adalah perlu untuk tahu teknik-teknik asas mengambil gambar. Satu sahaja teknik yang mahu saya tekankan di sini iaitu untuk mendapatkan gambar yang terang dan jelas.

 

 

 

 

Read more...
 
Web Tips : Cara mengurangkan penggunaan ruang hosting? PDF Print E-mail

pf_imagetricks_icon.jpgCara kurangkan penggunaan hosting untuk menyimpan email.

1. Register akaun email Google (Email Google > 2GB) khas untuk perniagaan anda. eg. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
2. Set kan Forwarding System di email hosting supaya setiap mail yang diterima di forwardkan ke email google anda (eg This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )
3. Anda mempunyai pilihan untuk membaca email dari akaun email Google atau akaun email hosting.
4. Untuk mengurangkan penggunaan ruang di hosting anda, anda boleh delete semua email dari akaun hosting setelah membacanya. Anda tidak perlu risau kerana anda mempunyai backup di email Google.

Cara ini digunakan oleh kami untuk membantu client yang mahu mengurangkan penggunaan ruang hosting.

* Namun, sekiranya email syarikat anda mempunyai maklumat rahsia yang penting, anda tidak digalakkan menggunakan cara ini. Tiada jaminan dari sesiapa yang maklumat yang berada di server Google, Yahoo atau mana-mana email percuma digunakan oleh mereka. Mahu, tidak mahu, sekiranya anda memerlukan penyimpanan email penting anda dengan selamat, sewalah hosting yang khas untuk email. Kos hosting untuk email sahaja sememangnya lebih mahal dari hosting untuk web.

 
Web bukan untuk semua perniagaan PDF Print E-mail

Anda mungkin tidak perlukan laman web untuk perniagaan anda!

pf_lens_tweak_icon.jpg
MUS sentiasa mendapat email bertanyakan tentang bina laman web. Untuk memberikan konsultasi, kami akan bertanya soalan-soalan berikut terlebih dahulu. Ini kerana, kami berpendapat tidak semua perniagaan memerlukan laman web. Terdapat jenis produk yang hanya cukup menggunakan blog percuma dan ada juga yang cukup dengan membuat iklan melalui email atau lain-lain teknik pemasaran konvensional.Read more...
 
Google Adsense jana Pendapatan Sampingan PDF Print E-mail

google-adsense-logo-350_0

Perlu diketahui juga yang buat masa ini tidak banyak iklan bahasa Melayu yang dibayar kepada Google. Oleh itu sekiranya blog anda mempunyai contents di dalam bahasa Melayu, anda perlulah berhati-hati setelah memasukkan kod Google Adsense.

Read more...
 
Jadikan Gambar Produk Nampak Pro dengan PICASA PDF Print E-mail

picasa_logo.jpg

Gambar yang cantik, terang dan jelas adalah daya tarikan paling penting untuk mempengaruhi bakal pelanggan di alam virtual membuat keputusan untuk MEMBELI dari laman web anda. Terutama kepada produk fesyen dan pakaian.

 

 

Read more...
 
Apakah Netbook PDF Print E-mail
mf_netbooks2_f Kebanyakan mereka yang selalu mengikuti perkembangan komputer mungkin tidak asing lagi dengan perkataan "Netbook". Apakah sebenarnya Netbook? Secara  fizikalnya Netbook boleh dilihat berlainan jika dibandingkan dengan laptop biasa dengan ketiadaan CD/DVD drive serta kecil dan ringan. Tahap kecil Netbook adalah bersaiz B5 (Kertas A4 dibahagi 2), iaitu mempunyai skrin 9, 10 ataupun 11 inchi dan dalam lingkungan 1kg sahaja. Pada masa penulisan ini, Oktober 2009, ianya berharga dalam lingkungan RM1,000 hingga RM1,500. Ia adalah satu nilai yang tidak mahal jika dibandingkan dengan laptop.

Read more...
 Powered by MUS Unlimited