Star Numanstraat 52 9714 JS Groningen
- Basisonderwijs
- 227 leerlingen
- Download de Schoolgids
-
-
-
In het kort
Toelichting van de school
Wij heten u graag van harte welkom op de St. Franciscus, een kleine school met een hecht team dat oog heeft voor iedere leerling.
Onze school is"Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon!"Dit ziet u terug in de gezamenlijke activiteiten, projecten en vieringen. Dit zorgt voor verbinding tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. Met elkaar zorgen wij voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van uw kind.
“Op een prachtige plekken in de Korrewegwijk, geven leerlingen, ouders, schoolteam en bestuur gestalte aan een kleine gezellige school, de St. Franciscus. Soms kun je er een speld horen vallen, soms is het er een drukte van belang. Maar altijd is het een plek waar we ons thuis kunnen voelen en waar we met z’n allen onze uiterste best doen om goed onderwijs te realiseren".
Missie en visie
Kenmerken van de school
- Kleinschaligheid
- Veilig en vertrouwd
- Optimale ontwikkeling
- Talent en eigenheid
- Saamhorigheid
Hoeveel leerlingen zitten op deze school?
Toelichting van de school
Oriëntatieop de St. Franciscus
Voordat u uw kind aanmeldt bij St. Franciscus, wilt u zich uiteraard goed oriënteren. Wij stellen u daarom graag in de gelegenheid om onze school vooraf te bezoeken. Op verschillende momenten in het schooljaar organiseren wij een informatieochtend voor geïnteresseerde ouders. Op de informatieochtend maakt u kennis met de school, de visie, het schoolconcept en heeft u de gelegenheid om vragen te stellen.Aannamebeleid
St. Franciscus staat open voor ieder kind en in de regel zullen wij dan ook alle kinderen toelaten, zolang er voldoende ruimte beschikbaar is in de groep. In het geval van een geestelijke of lichamelijke handicap of ernstige leer- en/of gedragsproblemen zal de school in samenwerking met de ouders zorgvuldig onderzoeken of wij over voldoende mogelijkheden beschikken om het kind goed op te vangen en goed onderwijs te bieden. Bij de gevolgde procedure kunnen eventueel ook externe instanties ingeschakeld worden. Indien het kind al ingeschreven heeft gestaan bij een andere school, wordt voor de aanname altijd contact opgenomen met de school van herkomst. Een uitzondering op de toelating doet zich voor indien de groep waarvoor het kind wordt aangemeld de maximale grootte (30 leerlingen) heeft bereikt. In dat geval wordt uw kind op onze wachtlijst geplaatst.Voor ons aannamebeleid volgen wij de richtlijnen van de Rijksoverheid en de gemeente Groningen (www.gemeente.groningen.nl/aanmelden-basisschool). De gemeente Groningen heeft voor de start op een basisschool tijdvakken voor aanmelden bepaald. De plaatsing van uw kind op St. Franciscus volgt na de sluitingsdatum van het tijdvak. Indien er meer aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plekken, dan vindt er op basis van devoorrangsregelseen loting plaats. Wanneer wij uw kind kunnen plaatsen, wordt u en uw kind door de schoolleider uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en rondleiding.
Plaatsing leerlingen
St. Franciscus heeft drie combinatiegroepen 1-2: de Kikkers, de Vlinders en de Ooievaars. Wanneer uw kind vier jaar is start uw kind in één van de drie kleuterklassen. Voor de plaatsing van nieuwe leerlingen wordt gekeken naar een evenredige verdeling jongens-meisjes en jongere-oudere kinderen. Indien mogelijk wordt rekening gehouden met de plaatsingsvoorkeur van ouders. Jongere broertjes/zusjes worden bij dezelfde leerkracht geplaatst als oudere broers/zussen. Wanneer dit betekent dat broertjes en zusjes meer dan één periode (vakantie tot vakantie) samen in een klas zitten dan worden jongere broertjes/zusjes in een andere kleuterklas geplaatst. Dit geldt niet voor tweelingen. Voor de plaatsing van tweelingen volgen wij de voorkeur van ouders: plaatsing in dezelfde klas of beiden in een andere klas.Kennismakingsperiode
Voor het eerst naar school gaan kan een spannende aangelegenheid zijn. Om uw kind langzaam aan de school te laten wennen hebben wij een kennismakingsperiode. Vanaf het moment dat uw kind de leeftijd van drie jaar en elf maanden heeft bereikt, bestaat de mogelijkheid om gedurende drie dagen (wenmomenten) de school te bezoeken. Uitzondering zijn de kinderen die drie weken voor de zomervakantie vier jaar worden; zij starten direct na de zomervakantie op St. Franciscus. Kinderen die direct na de zomervakantie starten zijn uitgenodigd op het wisseluurtje de laatste dinsdag van het schooljaar van 8:45-9:45, tijdens het wisseluurtje maken zij kennis met hun nieuwe klas. De leerkrachten van de onderbouw nemen contact met u op voor een kennismakingsgesprek en het inplannen van wenmomenten.Zodra een leerling vanaf vier jaar bij ons naar school gaat, moet de leerling zindelijk zijn. Van alle leerlingen wordt verwacht dat zij zelfstandig naar het toilet kunnen gaan en zich zelfstandig kunnen omkleden.Meer informatie over ons aannamebeleid kunt u vinden op onze website:www.sint-franciscus.nl.
Verdeling naar leerjaar en leeftijd
Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
Schooltijden en opvang
Toelichting van de school
Onze school heeft een continurooster volgens het vijfgelijkedagenmodel. Alle leerlingen gaan van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 14.00 uur naar school.Om 8.15 uur openen wij de deuren van de twee gebouwen en bent u van harte welkom. Om 8.30 starten de lessen en dienen de leerlingen in de klas aanwezig te zijn.
Wij stimuleren kinderen om zelfstandig de school te betreden. Wij merken dat dit de zelfstandigheid van kinderen vergroot en de groepsleerkrachten 's ochtends bij de inloop aandacht en tijd hebben voor alle kinderen. Bij deingangen van de school vangt een leerkracht of ondersteund personeel de kinderen op. Innoodzakelijk of bijzonder belang is het mogelijk dat u meeloopt naar de klas van uw kind.U kunt dit aangeven bij één van de medewerkers die bij de deur staat. Ouders van kinderen die net op school starten, mogen de eerste paar weken met hun kind meelopen naar de klas.
Veelgestelde vragen
Handige informatie
Waar wonen de leerlingen van deze school?
Sociale veiligheid op deze school
Toelichting van de school
Interne vertrouwenspersoon: Iris Gelderloos
Aandachtsfunctionaris: Hilde Idema (kwaliteitscoördinator)De aandachtsfunctionaris zorgt voor de uitvoering van de meldcode huiselijk geweld. Daarnaast coördineert hij/zij het proces rondom signaleren en verwijzen en coördineert hij/zij het zorgproces rondom de leerling en het gezin.
Vanuit de wettelijke zorgplicht Veiligheid op school is het verplicht om te beschikken over een zogenaamd aanspreekpunt in het kader van het pesten. De aanspreekpunten pestbeleid zijn Maaike van Nieuwstadt en Marjolein Zant. Zij zijn aanspreekpunt voor leerlingen die gepest worden of voor ouders waarvan een kind gepest wordt. Zowel leerlingen als ouders kunnen bij hen terecht voor een gesprek, met vragen en met klachten en zorgen. Ook medewerkers kunnen bij één van de aanspreekpunten terecht wanneer zij over een bepaalde situatie willen praten. Daarnaast is het verplicht om iemand te belasten met de taak van het coördineren van het (anti-) pestbeleid, het beleid om pesten tegen te gaan. De coördinator pestbeleid is Suzanne Maatje. Zij beschikt over kennis met betrekking tot pesten en functioneert als klankbord voor medewerkers en adviseert de schoolleiding over het veiligheidsbeleid in het algemeen en het (anti-) pestbeleid in het bijzonder. In het 'Protocol pesten' geven we meer informatie over het aanspreekpunt en de coördinator pestbeleid.
- Schoolveiligheidsplan
- Anti-pestprotocol
- Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld